30 Temmuz 2017 Pazar

ÇAYKARA'DA BİR KAYMAKAM VE SÖZLÜ KÜLTÜR-II

ÇAYKARA'DA BİR KAYMAKAM  VE SÖZLÜ KÜLTÜR-II
Necati Ağıralioğlu

Image result for aktur  özer türk foto
Aynı başlıklı I. Yazıda, Çaykara eski kaymakamı Özer Türk’ün Çaykara insanının sözlü kültüründen çok etkilendiğini yazmıştım. Aynı konuya devam etmek istiyorum. Özer Türk Türkiye’de Turizmi başlatan kişi olarak anıldığı için bu yazıyı ölümünden 30 yıl sonra onun hakkında bilgilere ayıralım istedim.

ÖZER TÜRK
Özer Türk çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptıktan sonra vali olmuş ve Şövalye Vali olarak anılmıştır(Şekil 1).



Şekil 1 Türkiye’nin şövalye valisi Özer Türk

Özer Türk, Türkiye’de turizmin gelişmesinde öncü olmuştur. Kuşadası kaymakamlığı döneminde, Kuşadası’nda 2.500 evlik Kuş-Tur'u kurdu. Burhaniye kaymakamlığına atanınca, Burhaniye'de 2 bin hanelik Ar-Tur'u kurdu. Muğla’ya vali olunca Ak-Tur'u kurdu. Bodrum'da 700, Datça'da 1300 ev yaptırdı.

Kuşadası web sitesinde Özer Türk’ün hayat hikâyesi şöyle yazılmıştır:
“1928 yılında İstanbul’da doğan Özer Türk, 1946 yılında İzmir Namık Lisesi’ni ve 1952 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirir ve 1952 yılında devlet memurluğu hayatına İzmir maiyet memuru olarak başlar.  Daha sonra sırasıyla Manisa-Alaşehir, Van-Özalp, Batman-Sason, Aydın-Kuşadası, Balıkesir-Burhaniye ilçelerinde kaymakamlık ve Muğla Valiliği görevlerinde bulundu. Toplam 25 yıl devlet memurluğu yapan Özer Türk 1986 yılında İzmir’de vefat etti.  Özer ve Gülden adlı iki kızı vardır.”

Bu hayat hikâyesinde Özer Türk’ün Çaykara Kaymakamlığı yazılı değildir. Halbuki Çaykara Kaymakamlığı web sitesinde Çaykara İlçesinde Görev yapan kaymakamlar listesinde ilçenin kuruluşu olan 01.01.1948 tarihinden itibaren 11. Kaymakam Özer Türk olarak gösterilmiştir. Bu listeye göre 1 Ekim 1955’den Nisan 1956 tarihine kadar Çaykara’da 7 ay kaymakamlık yapmıştır.

Özgeçmişini hazırlayanlar onun Çaykara’daki kaymakamlık dönemini  yazmamışlar. Ayrıca kendisinin Varto Kaymakamlığı yaptığını başka bir kaynaktan öğreniyoruz. Tahmin ediyorum ki öldükten sonra ailesi özgeçmişini hazırlamış ve kendisi bu görevlerde iken henüz Ediz Hanım ile evlenmemiş olduğundan evlilik öncesi döneminin hizmetleri ailesi tarafından  tam bilinmemektedir.

Özer Türk’ün Özalp Kaymakamlığından sonra hizmet ettiği yerler ve yıllar aşağıda gösterildiği şekilde belirlenmiştir:
05.09.1961- 20.10.1962 Sason kaymakamı,
1962-1967 Kuşadası Kaymakamı,
1967-1971 Burhaniye Kaymakamı,
1971-1975 Muğla Valisi.

Özer Türk’ten bir kesit (Milliyet, 1 Ekim 2009):
“Pencereden baktığımda, şoföründen tanıdım arabayı. Muğla Valisi Özer Türk, arabasını İzmir’de tamir ettirmiş. Dönerken geriye de tembih edilmiş “0 gazeteciyi de getir” diye. Yıl: 1971.
Bindik gittik. Valilikte Özer Türk, simit, peynir çayla karşıladı beni. Bana da söyledi. Geniş makam masasının bir ucunda kıvrık bir kâğıt duruyor. Göz ucuyla çaktırmadan okuyayım dedimdi. Vali Bey farkına vardı. “ Al, oku!” dedi. Okudum: “ 50 lira yolladım, idare et” .Babasından gelen telgrafta böyle yazıyordu. Koskoca Vali, babadan para istemiş, o anlaşılıyor. “ Simit çayla” da karnını doyuruyor”.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder