30 Temmuz 2017 Pazar

TRABZON TURİZMİNDE YENİ BİR EKSEN


TRABZON TURİZMİNDE YENİ BİR EKSEN
Necati Ağıralioğlu

Bu yazıda Trabzon turizminde yeni doğmakta olan bir eksen üzerinde durulmuştur.

TARİHİ GELİŞİM 
 Trabzon’ da son çeyrek yüzyılda bazı turizm gelişmeleri yaşanmaktadır. Bir yörede turizmin gelişmesinde çeşitli şartların bulunması yanında yöreye ulaşım en önemli husustur.
Solaklı vadisinde ilk defa 1916-1918 arasında bir araba yolu yapılarak Of  merkezi, Çaykara ve Derebaşı güzergâhı üzerinden Bayburt'a bağlanmıştır.
1965 yılında Sultan Murat yaylalarına yol bağlanmış ve Sultan Murat Şehitliği, Trabzon Valiliği'nce ziyaret edilerek anma törenleri düzenlenmiştir. Bu tarihten sonra Sultan Murat yaylaları daha çok tanınmıştır.
1965 yılında Çaykara, Uzungöl’e yolla bağlandı. 1969 yılında ise Uzungöl- Demirkapı yolu tamamlanmıştı. Bu tarihten sonra, insanlar tarafından yörenin en önemli turizm merkezi olan Uzungöl keşfedilmişti.
YENİ TURİZM EKSENİ
1960’ın sonlarında sonra önce Of, Hayrat, Dernekpazarı ve Çaykara köylerine (şimdiki mahalleler), sonra komlarına ve sonra yaylalarına yollar yapılmaya başlandı. 1967-2000 yılları arasında çarşı, köy, kom, yayla bağlantıları hemen hemen tamamıyla sağlandı. Böylece köylüler kendi imkânları ile önce köylerini vadilerden geçen araba yoluna ve ilçe merkezlerine, sonra köylerini komlarına ve daha sonra yaylalarına bağladılar.  
 Şekil 1’de verilen Trabzon İli İdari Sınır Haritasında Of, Dernekpazarı, Hayrat köyleri ve sınırları görülmektedir. Köy üst sınırlarında genellikle oldukça düz otlaklar yer alır ve yaylalar buralarda kurulmuştur.
Solaklı vadisinin doğu sınırında, Of, Dernekpazarı ve Hayrat sınırlarında başlayan 2000 metre yükseklikteki bu düzlüklerde yeni bir turizm ekseni doğuyor. Bu eksen Solaklı ve Baltacı vadilerini ayıran sırtlardadır.
Eksen yakınında Alaysa, Tufa, Çahmutlar, Malakampoz, Buzpınarı, Gerikiyayla, Sarıkaya, Çayıroba ve Arpaözü gibi yaylalar yer alır. Çaykara köylerinin yaklaşık 20 tanesi bu yaylalarla bağlantılıdır.
Eksendeki yayla çimenliğinin uzunluğu yaklaşık 40 kilometredir. Bu güzergâhta eskiden çimenler içinden geçen bir patika vardı. Şimdi bu ana eksen yolu, araba yoluna dönüştürüldü.
Ayrıca Uzungöl’den gelip Sarıkaya üzerinden Arpaözü yaylasına, oradan Harami Dağını aşıp Anzer’e (Rize) ulaşacak Yeşil Yol bu güzergâhtan geçmektedir. Bir de Uzungöl- Sarıkaya Teleferiği planlama safhasındadır.
Öte yandan yöredeki bütün yaylalarda yeni yazlık evler yapılmaktadır.
Kısaca yayla yolları, ana eksen yolu, Yeşil Yol ve yaylalardaki yapılaşmalar bu yörede yeni bir turizm ekseni doğmakta olduğunu göstermektedir.

                   
Şekil 1 Bazı ilçelerdeki köylerin yeri ve sınırları

BU YENİ TURİZM EKSENİN ÖZELLİKLERİ
Yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda olan bu ana güzergâh düz bir eksen üzerindedir. Hiç bir eğimli yol kısmı bulunmamaktadır.
Arazinin eğimi vadilerdeki yamaçlardan daha düzdür. Arazi çimenlerle kaplıdır ve hiçbir kayalık kısmı yoktur. Kışın kayak yapmaya uygun pek çok yeri mevcuttur.
Bütün bu düzlüklerden güneşin doğuşu ve gün batımı manzaralarını seyretmek güzeldir. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında güneşin deniz ufkundan batışı seyretmeye değer.
Bu yörede taşkın tehlikesi mevcut değildir.
Bu bölgede heyelan tehlikesi yoktur.
Bu yörede ilkbaharda yolları kesen kar yığınları (kürtükleri) yoktur. Ana eksende ulaşım her mevsimde kolaylıkla sağlanabilir.
Bu yörede, Kabataş Kom Şenlikleri ve pek çok köyün katılımı ile gerçekleştirilen Kurtdağı Yayla Şenlikleri gibi her yaz şenlikler düzenlenmektedir.
Uzungöl- Derindere yolu, ana ekseni Sarıkaya’da keserek orada bir odak noktası oluşturmaktadır.  Öyle görünüyor ki bu yeni turizm ekseninin odak noktalarından biri Sarıkaya olacaktır.
Bu ana eksene, sadece Uzungöl’den değil, Çaykara, Of, Hayrat ve Dernekpazarı merkez ve pek çok mahallelerinden de ulaşmak mümkündür.
Bu ana eksen sağlık açısından yürüyüş yolu olarak kullanılabilir. Böylece atalarımızı ve hayat tarzlarını da hatırlamış oluruz.
Ana eksen bisiklet yolu olarak kullanılabilir.

SONUÇ
Solaklı ve Baltacı vadileri sınırında yerli ve yabancı turistler için yeni bir turizm ekseni doğuyor. Bu ana eksende sadece yaz turizmi değil, kış turizmi de gelişebilir.
Bu yeni eksen doğarken diğer yörelerde yaşanan yanlış yapılaşmaların ve diğer yanlışların yapılmasına engel olmak gerekir. Doğacak bu yeni bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlamak için geçmişteki yanlışlardan ders olmamız şarttır.

Yeni turizm ekseninde, yapılması gereken sadece Dörtkardaş noktasından Sarıkaya Yaylasına uzanan 2-3 kilometrelik düz yolun biraz genişletilerek araba yolu haline getirilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder